Wil je de drukte van het Hallerbos ontlopen, maar toch genieten van wat bloemenpracht in het voorjaar? Dan moet je in april in Jette zijn, in het Dielegembos, Laarbeekbos en Koning Boudewijnpark! Daar wordt je overdonderd door de geur en de witte bloemenpracht van Daslook.
Via deze wandelroute kom je langs de leukste plekjes.
Allium ursinum?
De Latijnse naam van Daslook is Allium ursinum. Allium verwijst naar het Latijnse ‘Olere’ wat betekent ‘geur verspreiden’. Ursinum komt van het Latijnse ‘Ursus’ wat ‘beer’ betekent. Blijkbaar zou de beer zich na zijn winterslaap graag te goed doen aan de bladeren van de Daslook. De Germanen associeerden Daslook ook met beren, ze geloofden als je het at dat je berenkrachten zou krijgen. In het Nederlands spreken we ook soms van Berenlook, Wilde knoflook of Boslook.
Kenmerken van de plant
Daslook is een 40 centimeter hoge bodembedekker, met een los scherm van stervormige witte bloemen en twee tot drie brede, lancetvormige bladeren. Je kan hem terug vinden in vochtige loofbossen op kalkrijke, vruchtbare en beschaduwde grond, vaak nabij waterloopjes.
Daslook is net als look familie van de Liliaceae. De meeste soorten uit deze familie zijn bolgewassen. Daslook verspreidt zich echter in tegenstelling tot de meeste bolgewassen op grote schaal via zaad en in beperkte mate door nevenbollen. Het kleine zwarte zaad dat in een zaaddoos met 3 kamers zit wordt vaak verspreid door mieren. Naast mieren blijkt Daslook ook een voedselplant te zijn voor de larven van de zweefvliegen Cheilosia fasciata en Cheilosia maculata en ook voor het motvlindertje Acrolepiopsis betulella.
Recept: Daslook Pesto
Ingrediënten:
50g Daslook
50g Bieslook
30g peterselie
30g geroosterde pompoenpitten
4 teentjes knoflook
10g zout
1,5dl extra vierge olijfolie
60g oude kaas
peper
Bereidingswijze:
Snijd de kruiden fijn en doe al de ingrediënten, behalve de olie, in een vijzel. Stamp alles tot een fijne pasta. Voeg er dan druppelsgewijs de olie aan toe tot je een homogene pesto hebt.

Hoe te gebruiken?
Daslook heeft een positieve invloed op ons spijsverteringsstelsel. Zo bevordert het een gezonde darmflora en de spijsvertering, is het zeer ontsmettend voor maag en darm en wormverdrijvend. Dodoens (een plantkundige en arts uit de 16de Eeuw) noemde Daslook de vijand van besmettelijke ziekten, omwille van deze ontsmettende kenmerken.
In de keuken gebruik je Daslook bij voorkeur vers, je kan zowel de blaadjes als de bol eten. De blaadjes die je in de lente plukt kan je als salade of tussen je sandwich leggen. Je kan ze ook gebruiken om je soep op smaak te brengen. Daarnaast is Daslook ook een uitstekende plant om pesto van te maken of in platte kaas te verwerken. Als je de verse blaadjes in olie legt, krijg je een lekkere smaak volle olie om mee te koken. Je moet er wel op letten dat je Daslook niet in het wild plukt, het is een beschermde plant. Daarnaast moet je ook oppassen dat je de plant niet verwisselt met het Lelietje- van – Dale, dat erg gelijkaardig is aan de Daslook, maar wel erg giftig. Dus je plant best wat Daslook in je tuin, zo spaar je de natuur en weet je zeker dat je de juiste plant hebt.
Reactie plaatsen
Reacties