4 V's voor meer Vogels in je stadstuin

Gepubliceerd op 26 januari 2025 om 18:31

Was de opkomst van vogels in je stadstuin toch niet spectaculair dit vogeltelweekend. Niet getreurd, met kleine ingrepen, kan je die vogelwoestijn omtoveren tot een heus vogelparadijs.

 

Vogels hebben 4 dingen nodig de 4 V's: VOEDSEL, VOORTPLANTING, VEILIGHEID en VARIATIE.
Als ze dat vinden in je tuin, komen ze met veel plezier. Het is niet altijd makkelijk om al deze dingen te voorzien in een stadstuin, toch is het mogelijk om voor al een heel aantal vogelsoorten het verschil te maken.

 

Beplanting

Vaak raadt men een vogelbosje aan die voorzien vogels in voedsel, schuilplekken, nestgelegenheid en variatie. Echter in een stadstuin is het niet altijd mogelijk om een volwaardig vogelbosje aan te leggen. Toch wil dat niet zeggen dat je niets kan doen.

Heb je ruimte voor een paar bessendragende struiken, plant ze dan zeker in je tuin. Als de buren er ook een paar zetten, kunnen jullie samen over de verschillende tuinen heen wel een heus bosje creëren waar vogels zich in kunnen verschuilen, hun nest in kunnen maken en voedsel vinden. Inheemse struiken genieten de voorkeur omdat deze bloesems hebben op het ogenblik dat onze insecten ze nodig hebben, zo trekken ze veel insecten aan die dan weer als voedsel dienen voor onze vogels. De bessen die op veel van onze inheemse soorten voorkomen, voorzien de vogels dan ook weer van voedsel in het najaar. 

Enkele interessante soorten: Gelderse roos, Wilde liguster, Hazelaar, Hondsroos, Hulst, Wilde kardinaalsmuts, Meidoorn, Rode kornoelje, Sleedoorn, Taxus, Gewone vlier, Vuurdoorn, Zuurbes.

 

Geen ruimte voor een struik dan zijn er nog heel wat opties om de vogels blij te maken.

De muren in  je stadstuin bieden ook heel wat mogelijkheden, zo kan je er klimplanten tegen laten groeien, waar vogels zich in kunnen verschuilen, hun nest in kunnen bouwen. Als je klimop kiest, die gaat bloesems maken in het najaar, waardoor deze insecten aantrekken als andere planten niets meer te bieden hebben. Bessen krijgen ze dan weer op het ogenblik dat andere planten al helemaal leeggeroofd zijn. Klimop heeft een kwalijke reputatie, maar het is toch een zeer waardevolle plant. Je moet hem niet tegen oude muren, met veel gaten planten, maar een goed onderhouden stevige tuinmuur, zal geen schade ondervinden door deze klimmer. Deze groenblijver zal de muur zelfs beschermen tegen regen,...

Veel bloemen in je tuin trekken insecten aan, die voedsel zijn voor de vogels. Hier geldt ook weer dat inheemse bloemen, meer insecten zullen aantrekken dan uitheemse soorten omdat ze bloeien op ogenblik dat insecten voedsel en nectar nodig hebben. Wil je toch wat spectaculaire uitheemse bloemensoorten in je bloemenborder, meng deze dan met inheemse soorten.

Winterkoninkje

Andere elementen in je tuin

Een composthoop trekt ook steeds heel wat insecten aan, als je daar plaats voor hebt in je tuin, is het zeker ook een aanrader.

Een rommelhoekje, takkenwal biedt aan heel wat vogels voedsel en veiligheid. Het winterkoninkje zal je vaak terug vinden tussen de takken van een takkenwal, waar hij luid zingend om je aandacht roept. Ongelooflijk dat zo een klein vogeltje, zoveel geluid kan produceren.

Nestkasten

Als je nestkasten plaatst in je tuin kan je aantal soorten helpen. Het zijn vooral holebroeders die gebruik maken van deze kasten om zich voort te planten o.a. pimpelmees, koolmees, roodborstje, huismus, gierzwaluw. De huismus en gierzwaluw broeden liefst samen met soortgenoten, dus als je deze wil aantrekken in je tuin voorzie je best een aantal nestkasten.

Nestkast tussen de klimop

Waar hang je zo een nestkast?

Zorg voor een stevige constructie en hang de nestkast stevig op.

* Een rustige plek gericht op het noordoosten zorgt dat er geen regen in de nestkast waait, best ook geen plek in de volle zon, anders krijg je gekookte eitjes in plaats van vogeljongen.

* Zorg dat de vogels makkelijk de nestkast kunnen binnen vliegen, geen obstakels voor de invliegopening. Een stokje aan de ingang is niet nodig

* Veel katten in de buurt, hang de kast dan hoog genoeg (minstens 2m).

* Hang je meerdere kastjes hang ze dan minstens 2m uit elkaar, buiten de huismus en gierzwaluw hebben de andere vogels niet graag teveel concurrentie in de buurt.

* Het ideale moment om je nestkast op te hangen is in het najaar, dan kunnen de vogels de opties al eens verkennen voor het begin van het volgende jaar.

Hoe moet je je nestkast schoonmaken?

* Zorg dat je je nestkast kan openmaken, zodat je deze jaarlijks kan schoonmaken.

* Maak je nestkast in de herfst schoon, na het broedseizoen.

* Verwijder al het nestmateriaal en schrob je nestkast met heet water en een borsteltje. Gebruik geen detergent.

Bijvoederen

Tot slot kan je de vogels in je tuin helpen door ze van extra voedsel te voorzien. Bijvoederen mag je eigenlijk het hele jaar doen, maar de meest kritische periode is het voorjaar. Veel mensen stoppen al met bijvoederen na de winter, maar in het voorjaar is er vaak ook nog weinig voedsel beschikbaar. Als de eerste kleine vogelmondjes dan gevoed moeten worden, is dit voor sommige vogels erg problematisch.

Voor het voederen van de vogels bestaan er veel opties een voedertafel, vetbollen, kokers met zaden,... Variatie is in dit geval ook weer cruciaal. Hoe meer verschillende soorten voeding je op verschillende manieren aanbiedt, hoe meer vogels je op weg helpt.

Aandachtspunt hierbij is de veiligheid. Katten en sperwers weten soms heel goed waar de vogels hun voedsel komen zoeken en liggen dan op de loer. Om vogels tegen katten te beschermen kan je de voederplek op een 2-tal meter van struiken plaatsen en hoog genoeg. Dan zien de vogeltjes hun belager aankomen, maar vinden ze ook snel genoeg bescherming in deze struiken. Een muur met klimplanten biedt een vergelijkbare veiligheid. Regelmatig de voederplaatsen verplaatsen helpt ook om de slimme rovers in de war te brengen en te misleiden. Door de extra voeding gaan de vogels wel fitter en gezonder zijn en dus ook makkelijker hun belager kunnen ontvluchten.

Badderende huismussen

Naast voeding kunnen vogels een beetje water appreciëren, niet alleen om te drinken, maar ook om in te badderen. Een vogelbadje, een waterelement met een ondiep deel wordt erg geapprecieerd door de vogels. Hou in de winter deze waterplekken in het oog, want ze vriezen makkelijk toe.

 

Zo enkele tips om je stadstuin wat vogelvriendelijker te maken. Meer informatie kan je ook nog terug vinden op onderstaande interessante websites:

Tuininrichting | Vogelbescherming

Een vogelvriendelijke tuin | Natuurpunt

 

Veel succes met het vogelvriendelijk maken van je tuin! 

Toch nog hulp nodig, aarzel niet mij te contacteren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.