Moerasspirea siroop

Gepubliceerd op 15 juli 2024 om 22:59

Sinds enkele weken kan je de prachtige witte, roomachtige bloementrossen van de moerasspirea overal waarnemen. In de zomer tonen ze waar de vochtige plekken in het landschap zijn. Moerasspirea (Filipendula ulmaria) groeit op vochtige plaatsen zoals ruigtes, nat grasland, slootkanten, elzenbroekbos, rietvelden.

 

Vroeger werd van de bladeren en de bloemen een thee getrokken die bij koorts gegeven werd. Dit zou inderdaad geholpen kunnen hebben door het salicylzuur dat in de bloemknoppen zitten. Deze stof werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend en is de basisgrondstof van het welbekende asperientje.

 

De mooie bloementrossen ruiken sterk naar amandel. Dat maakt dat deze 

Wist je dat je van de bloesems van moerasspirea ook siroop kan maken? Hieronder kan je het recept terug vinden.

Recept - Moerasspirea siroop

1. Pluk een twintigtal bloemtrossen. Liefst half in bloei en half in knop.

2. Het kan geen kwaad om ze even af te spoelen bij thuiskomst zodat de beestjes eruit zijn.

3. Breng nu 1liter water met daarin 500g suiker aan de kook.

4. In een andere pan doe je de bloemen en een citroen in schijfjes gesneden. Hier voegen we het gekookte suikerwater aan toe.

5. We laten het brouwsel afkoelen en bewaren het vervolgens 4 dagen in de koelkast, waarbij we af en toe omroeren.

6. Tot slot gieten we het mengsel in een pot of fles en bewaren we het koel. Eens geopend in de frigo.

7. Gemixt met fris water maakt het een lekker limonade, die een beetje smaakt als vlierbessensap maar dan met iets meer honingsmaak.

 

Voor ons recept hebben we twintig bloempluimen nodig. Het liefst half in bloei en half in knop, zoals op de eerste foto bij deze post. Plukken maar!

Het kan geen kwaad om de oogst even goed af te spoelen.

De bereiding van de siroop is relatief eenvoudig. We brengen ruim een liter water, met daarin opgelost vijfhonderd gram (meer kan ook, maar omdat wij niet van al te zoet houden, zijn we zuinig) kristalsuiker, aan de kook. In een andere pan doen we de bloemen en voegen daaraan een geraspte citroen (de hele vrucht, dus schil en vruchtvlees) en 25 gram citroenzuur toe. Vervolgens voegen we het gekookte suikerwater aan deze mix toe. Dan laten we het brouwsel afkoelen waarna we het vier dagen in de koelkast bewaren - af en toe roeren we het even om. Ten slotte zeven we het mengsel en gieten we de siroop in een pot - een fles kan natuurlijk ook. Koel bewaren.

Naar smaak gemixt met koud water, heb je zo een heerlijk verfrissende limonade. Het heeft iets van vlierbessensap, maar dan met iets meer honingsmaak.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.